Scammer steelt meer dan $15 miljoen en zet deel om naar Bitcoin

Het bedrag van $15,3 miljoen, dat volgens het Federal Bureau of Investigations (FBI) is gestolen door een Nigeriaanse scammer, kan niet worden teruggevorderd, omdat het bedrag is omgezet naar Bitcoin (BTC). Dit meldde de Nigeriaanse media op 6 juli.

De scammer, Olalekan Jacob Ponle, alias Woodberry, werd in Dubai met nog 10 anderen gearresteerd. Alle verdachten zijn uitgeleverd aan de Verenigde Staten en worden beschuldigd van cyberfraude waarbij 1,9 miljoen slachtoffers zijn betrokken.

Volgens de verklaring van de FBI heeft Woodbery N168 miljard verdiend en het bedrag ergens in 2019 ontvangen. Woodberry had een sluwe tactiek genaamd business email compromise (BEC). Hij richtte zich op werknemers van twee in Chicago gevestigde bedrijven en manipuleerde ze om ongeoorloofde overboekingen naar zijn rekeningen uit te voeren.

1xbit

Geld wordt weggestopt in Bitcoin wallet

Een bedrijf gevestigd in Chicago verloor hierdoor $2.300.000, terwijl een ander bedrijf werd bedrogen om in totaal $15.268.000 over te maken. Een deel hiervan werd overgemaakt naar een Bitcoin wallet. Ponle liet werknemers van het bedrijf geloven dat de e-mailberichten afkomstig waren van hun hoofdaccountants.

De verklaring luidde als volgt:

“Voorlopige blockchain-analyse geeft aan dat PONLE ten minste 1.494,71506296 Bitcoin heeft ontvangen met betrekking tot BEC, ter waarde van ongeveer $6.599.499,98.

Deze tactiek leidden tot pogingen tot en daadwerkelijke verliezen van tientallen miljoenen voor slachtofferbedrijven.”

PONLE stuurde geld naar geldezels in de VS om bankrekeningen te openen op naam van de slachtofferbedrijven. Deze geldezels worden vaak door criminelen geronseld om hun bankgegevens te delen en krijgen hiervoor betaald. Criminelen gebruiken het bankrekeningnummer om gestolen geld weg te sluizen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!