Coinbase gaat blockchain-analysesoftware beschikbaar maken voor Amerikaanse DEA en IRS

Gisteren kwam naar buiten dat de Amerikaanse crypto-beurs Coinbase zijn blockchain-analysesoftware beschikbaar wilde maken voor Amerikaanse federale instanties – met name de Drug Enforcement Agency (DEA) en Internal Revenue Service (IRS).

Een woordvoerder van Coinbase vertelde Decrypt het volgende:

“Deze tool biedt hen alleen gestroomlijnde toegang tot openbaar beschikbare gegevens en heeft op geen enkel moment toegang tot interne of klantgegevens van Coinbase.”

Ondanks deze verklaring, viel dit nieuws niet goed bij de crypto-community.

Klanten hebben nu een keuze

Jameson Lopp, mede-oprichter en Chief Technical Officer van Bitcoin-sleutelbeveiligingsbedrijf Casa had een erg scherpe Twitter-reactie, en zei:

“Dit is geen verrassing, ons wantrouwen in u wordt versterkt, we zullen uw analysesoftware onbruikbaar maken.”

Crypto-handelaar Josh Rager wees op een tweet vanuit Whale Alert, waarin werd opgemerkt dat 6000 Bitcoin zojuist was verplaatst van Coinbase en schreef:

“Miljoenen dollars lijken op dit moment Coinbase te verlaten. Investeerders en handelaren zijn niet langer beperkt tot Coinbase of BitMEX. Als je klanten naait, deelneemt aan louche deals of het product niet verbetert, kunnen klanten nu ergens anders heen gaan om te handelen / investeren.”

1xbit

Dit is slecht een greep uit de vele Twitter-reacties. Zo zei Bitcoin-ondernemer Matt Odell het volgende tegen de CEO van Coinbase, Brian Armstrong: “Waarom haat je je klanten zo erg?” En The Crypto Lark zei: “Echt een downhill-glijbaan sinds ze tegen WikiLeaks uitkwamen”, verwijzend naar de schorsing van het Coinbase-account van WikiLeaks in april 2018.

Niet de eerste keer

Zoals gezegd is dit niet de eerste keer dat Coinbase onder vuur ligt. De eerder genoemde Wikileaks schorsing is een voorbeeld en in maart 2019 verwierf Coinbase Neutrino, de blockchain-analyseprovider die wordt genoemd in documentatie van de IRS. Drie van de bestuursleden waren betrokken bij Hacking Team, een bedrijf dat spyware verkocht aan onderdrukkende regimes in Saoedi-Arabië, Soedan en Venezuela. Door deze zet ontstond dan ook de #DeleteCoinbase.

Coinbase heeft uiteindelijk die bestuursleden ontslagen, maar dezelfde week zei een Coinbase-manager dat zijn voormalige analysepartner Elliptic klantgegevens had verkocht – een aanklacht die Elliptic ontkende. In ieder geval leidde de samenloop van controverses tot een aanzienlijke terugslag.

Gaan jullie, ondanks deze ontwikkeling, nog handelen op Coinbase? Laat het ons weten op onze socials!

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!