Bitcoin

Bitcoin halving: wat is het en wat kunnen we verwachten

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Met de coronacrisis in volle gang zouden we bijna vergeten dat er binnen enkele weken tijd een Bitcoin halving aankomt. Maar wat is het precies en wat kunnen we verwachten?

In de broncode van Bitcoin werd door zijn ontwikkelaar Satoshi Nakamoto een automatisch mechanisme geprogrammeerd, dat beter bekend staat als ‘de halving’. Jullie weten, uit één van onze vorige artikelen, dat er ongeveer elke 10 minuten een block met 500 transacties wordt verwerkt of gemined. De miner die de controle als eerste tot een goed einde brengt, krijgt een ‘mining reward’ in de vorm van nieuwe Bitcoin. Bij elke 210.000 blocks vindt er een ‘halving’ plaats. De tijdlijn van de Bitcoin halvings ziet er zo uit:

Tot ergens rond het jaar 2140 (maar waarschijnlijk eerder) zal er elke 210.000 ste block een halving plaatsvinden, waarbij de reward elke keer gehalveerd wordt. De verwachting is dat de volgende halving rond 13 mei zal plaatsvinden. Die datum was al eerder voorspeld, maar ook hier gooide de coronacrisis roet in het eten. Veel Chinese miners waren namelijk genoodzaakt hun mining farms tijdelijk uit te schakelen, waardoor de hashrate daalde die op zijn beurt de gemiddelde tijd per block deed stijgen. De Bitcoin hashrate daalde hierdoor zelfs 45% van zijn all-time high.

Geen ongebreideld geld printen

Dit halveringsmechanisme zorgt er voor dat de cryptocurrency sterk verschilt van andere valuta. Euro’s of dollars kunnen in principe met een simpele druk op de knop bijgemaakt worden. Kijk maar naar de laatste weken waar elke grote centrale bank in de wereld de verwachte gevolgen die de coronacrisis op de economie zal hebben, te lijf ging door het bijdrukken van geld. Dat wordt dan in de economie gepompt om die te voorzien van extra ademruimte, in de vorm van het verstrekken van nieuwe kredieten of opkopen van obligaties.

De Bitcoin halving daarentegen zorgt voor een gecontroleerde, perfect voorspelbare instroom van vers geld. Die constante toestroom kan door niemand aan of uit gezet worden en ook niet verhoogd of verlaagd worden. Het zijn net deze principes die voor veel Bitcoin aanhangers van zo’n groot belang zijn. Je kan dan namelijk argumenteren dat het fiat geld, zoals de dollar of euro minder waardevol is dan de Bitcoin. Er zijn en zullen er ooit maar 21 miljoen in omloop zijn.

Wat voor effect heeft de halving op de markt?

Voor de miners is zo’n halving een erg belangrijke gebeurtenis, want zij zien hun inkomsten in de vorm van Bitcoin letterlijk halveren. Als je hele inkomstenstroom afhankelijk is van het verkopen van Bitcoin, die je verdient, dan is de prijs van één Bitcoin erg bepalend. De halving zal er dus naar alle waarschijnlijkheid voor zorgen dat er met een ruwe borstel door het minerlandschap geveegd zal worden.

De minst rendabele zullen sneuvelen en bij diegene die er overblijven, zal er geconsolideerd worden en op efficiëntie worden ingezet. De absolute schaarsheid van Bitcoin wordt door de halving extra in de verf gezet. Het maximale aantal ooit te minen Bitcoin, is 21 miljoen en het halveringsmechanisme geeft dit gegeven nog meer spankracht. Meer en meer worden mensen aangetrokken door die mate van schaarsheid die zelfs goud niet kent en het idee dat er binnen enkele weken nog maar de helft Bitcoin per block gecreëerd zullen worden, heeft of zal bij veel (potentiële) investeerders de interesse getriggerd hebben.

Welke invloed zal de halving op de prijs hebben?

Dat is ‘de vraag van één miljoen’. Na de eerste halving was er een significante bull run die de prijs binnen het half jaar van $13 naar $265 deed stijgen. In 2016 leek het alsof de halving ook in de weken en maanden vooraf voor een stijging zorgde. Na die laatste halving steeg de prijs per Bitcoin van $550 naar zijn ATH van ongeveer $20.000.

bitcoin halving

Bij prominente traders en figuren in de cryptowereld zijn de voorspellingen erg divers. Waar sommigen claimen dat de halving totaal géén effect heeft zal hebben voor de prijs, zijn anderen er van overtuigd dat de volgende grote bullrun voor Bitcoin er aan zit te komen. Of die verandering in prijs er op korte termijn zit aan te komen, valt dus nog af te wachten.

Wat voor een effect de coronacrisis zal hebben is een discussie op zich waard. We kijken nu erg uit naar de periode rond 12-13 mei, want dan zal de mining reward halveren. Vanaf dat moment krijgen miners 6,25 BTC in plaats van 12,5 BTC, die ze er nu nog voor krijgen.

Volg de countdown, klik hier!

Wil je traden in cryptocurrencies zoals Bitcoin, maar heb je nog geen account op Binance? Meld je dan aan door hieronder te klikken!

Je krijgt ook nog eens een Commission Kickback Rate van ons van 10%. 🚀

Binance

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN