Bitcoin is een eigendom, aldus de rechter in de zaak tegen Cryptopia

De inmiddels geliquideerde beurs uit Nieuw-Zeeland Cryptopia, heeft gisteren een update op zijn Twitter-account geplaatst over de rechtszaak die tegen de beurs loopt, na de grote hack in 2019.

Bitcoin is een eigendom

Het lijkt er nu op dat de slachtoffers eindelijk aan het langste eind trekken. Het Hooggerechtshof van Nieuw-Zeeland heeft in een juridische document van 74 pagina’s twee belangrijke uitspraken gedaan:

  1. Cryptocurrencies zijn een ‘eigendom’.
  2. En ondanks het feit dat ze in verschillende portemonnees werden gehouden, zijn ze officieel eigendom van de rekeninghouders en niet van het bedrijf.

De beslissing houdt in dat gebruikers van de beurs de resterende gelden mogen ontvangen.

Het verhaal achter deze rechtzaak

Zoals gezegd was Cryptopia een in Nieuw-Zeeland gevestigde cryptocurrency-beurs met een aanzienlijk aantal gebruikers. In januari 2019 leed het platform echter twee ‘back-to-back-hacks‘. Het totale verloren bedrag was ongeveer $18 miljoen.

Enkele maanden na de aanval werd Cryptopia in liquidatie gebracht. De vereffenaars, een bedrijf genaamd Grant Thornton, zeiden dat de beurs in bezit was van cryptocurrencies ter waarde van ongeveer $100 miljoen.

Zo ontstond het geschil over de fondsen. Rechter Gendall legde het uit in het gerechtelijk document:

“Het gevecht, die voor het Hof ligt, is enerzijds van de schuldeisers van Cryptopia en anderzijds de rekeninghouders die hebben geïnvesteerd in verschillende digitale activa (de rekeninghouders).”

Eindelijk gerechtigheid

Uiteindelijk oordeelde het Hof dat alle cryptocurrencies onder de categorie ‘eigendom’ vallen, zoals bepaald in sectie 2 van de Companies Act. De rechter zei:

“Ik vind dat alle verschillende cryptocurrencies eigendom zijn binnen de definitie die wordt beschreven in s2 van de Companies Act en waarschijnlijk ook in het algemeen. Bovendien zijn deze digitale activa, naar mijn mening, als eigendom, in staat het onderwerp van een fonds te vormen.”

Als gevolg van de uitspraak van het Hof hebben klanten van de beurs recht op de fondsen en zullen deze z.s.m. worden terugbetaald.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!