Eurofound: blockchain kan helpen bij toeslagen en uitkeringen

Een onlangs gepubliceerd rapport van de Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden (Eurofound) geeft aan hoe blockchains effectief kunnen zijn bij het leveren en volgen van toeslagen en uitkeringen.

Het rapport, uitgebracht op 2 april, behandelt een reeks opkomende technologiegebieden, zoals kunstmatige intelligentie, telepresence en robotica. Toch is het met name blockchain die de auteur van het rapport stelt dat “kan helpen bij het leveren en beheren van voordelen”.

Het rapport merkte het volgende op:

“Net als in de dienstensector bevindt het gebruik van blockchain technologie zich in een vroege fase van adoptie in de gezondheids- en sociale zorg, waar het gebruikt wordt om uitkeringen in contanten te betalen en pensioenbijdragen te controleren.”

Maar zoals het rapport erkent, hebben eerdere experimenten met deze use case, waaronder een test in het VK, niet veel positieve vruchten afgeworpen, gezien de kosten. Die test leidde ook tot bezorgdheid over de privacy van externe waarnemers, zoals gerapporteerd door de Financial Times in 2016.

Toch zei die specifieke instantie, het ministerie van Werk en Pensioenen, afgelopen augustus nog dat het nog steeds naar gedistribueerde grootboektechnologie keek als een mogelijke oplossing om tijdige betalingen te doen aan degenen die recht hebben op een uitkering of toeslag.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!