CryptoMichaël: Gaat Bitcoin zich onttrekken van de rest van de markt?

Volatiele en onduidelijke weken, dat zijn het voor de aandelen en cryptomarkten. Hoe lang gaat COVID-19 nog duren? Hoe hard raakt het onze economie en welke impact gaan de economische maatregelen op ons systeem hebben? En welke plek heeft Bitcoin in dit hele spectrum? Allemaal grote vragen voor investeerders van crypto.

Bitcoin (BTC) liet een gigantische daling zien, een paar weken geleden, waarna de koers weer terug krabbelde naar $6.600-6.900. Maar wat kan de markt nu verwachten? Laten we eens gaan kijken naar de charts.

Weekgrafiek Bitcoin

Bron: TradingView

De weekgrafiek van Bitcoin laat een duidelijk neerwaarts patroon zien. Lange tijd was er steun op het $6.800-6.900 niveau, maar helaas is deze doorbroken door de grote klap van een paar weken geleden.

Hierna valt te zien dat de koers steun vond op het $5.000-5.300 niveau (hier werd immers boven gesloten met de weekkaarsen). Maar, er is te weinig kracht in de markt om weer boven het $6.900 niveau te komen, waardoor een verdere neerwaartse koers het meest aannemelijke scenario dreigt te worden.

Is dat erg? Nee, lage koersen geeft investeerders de kans om op relatief goedkope prijzen weer in te stappen. Wie had namelijk gedacht dat olie weer op $22 zou komen te staan, koersen van dik twintig jaar geleden? Weinig. Het biedt wel kansen.

Overzicht koers Bitcoin

Bron: TradingView

Een interessant gegeven is de volledige kaart van de koers van Bitcoin. Hieruit vallen verschillende informatieve gegevens uit af te leiden.

Een van deze gegevens is de steun per cyclus. Zo is de cyclus van 2012-2014 gekenmerkt door steun op de 100-Week MA (Moving Average), waarna de koers een tijd accumuleerde en hierna de weg naar boven vond.

Eenzelfde is het geval in de cyclus van 2014-2018, waar de koers steun vond op de 200-Week MA, waarna de koers accumuleerde en hierna de bullmarkt zijn intrede maakte.

Iedere cyclus duurt derhalve langer dan de voorgaande, waarbij er ook op een hogere moving average steun gevonden wordt. Logisch, aangezien markten volwassener worden en hierdoor langer nodig hebben om weer in een ‘peak bubble’ terecht te raken.

Bron: TradingView

Wat kan men verwachten van de huidige koers?

Op het grotere geheel zit de koers vast tussen de 100-week en 200-week MA, zoals te zien is in de grafiek. Een duidelijke koersdoorbraak boven de 100-week MA is een zeer sterk positief signaal. Echter, het verliezen van de 200-Week MA kan een zeer sterke neergang in zetten. Het meest aannemelijk is dan een doorgang richting de 300-Week MA, waarna een tijd van accumulatie begint.

De niveaus van de 300-Week MA liggen op dit moment rond het $3.800-4.000 gebied.

Totale marktkapitalisatie crypto

Bron: TradingView

Totale marktkapitalisatie is eigenlijk een vrij duidelijk overzicht van de markt en geeft vaak genoeg een beter beeld dan de Bitcoin koers.

Het rode gebied was een duidelijke steun gedurende 2018, waarna deze verloren werd en de markt een flinke smak naar beneden maakte.

Dit zelfde niveau gaf steun gedurende 2019, maar lijkt nu weer naar beneden gebroken te zijn. Wat betekent dat?

Dat betekent, logischerwijs, dat de markt verder naar beneden moet kijken en bearish is. Een duidelijke doorbraak van het rode gebied zou betekenen dat er koopkracht is, de markt kan dan weer verder kijken naar $235-240 miljard.

Echter, deze kracht is meer dan weg door de coronacrisis. Men wilt immers geld hebben en geen Bitcoin, Bitcoin is nog een speculatieve asset op dit moment.

Het meest aannemelijk is dan dat er steun gevonden gaat worden op het $100 miljard gebied, waarna een periode van accumulatie begint.

Wat is te verwachten voor Bitcoin op dit moment?

Bron: TradingView

Zoals eerder gesteld, de markt kon niet boven de $6.800-6.900 komen, waardoor verdere neergang logisch is voor de koers. Ook heeft de koers een ‘lower high’ laten zien, doordat het $6.600 gebied bevestigd werd als weerstand.

Op dit moment lijkt mij dit het meest aannemelijk scenario, waarbij de koers van Bitcoin als een stuiterbal naar beneden hobbelt. De echte acceleratie vindt in het laatste stuk plaats, waarna de niveaus van $4.800-5.200 en $4.000 mogelijk als steun gezien kan worden.

Is er ook een positief perspectief? Jazeker, maar daarvoor dient de koers boven $6.000 te blijven en een nieuwe high neer te zetten. Doorbraak van $6.600-$6.900 is daarvoor cruciaal.

Mocht dat gebeuren, dan zie ik een voortgang richting $8.000 wel gebeuren.

Stay safe!

Vond je deze analyse nou ook zo top en wil je op de hoogte blijven van alle analyses die CryptoMichaël maakt? Volg hem dan op Twitter door hier te klikken of klik op het plaatje hieronder!

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!