Bitcoin is in het Midden-Oosten wél een veilige haven

Hoewel het moeilijk is om de vraag naar Bitcoin (BTC) in informele markten in het hele Midden-Oosten te kwantificeren, zeggen kleinschalige handelaren dat de interesse in Bitcoin als een veilige haven, sterker dan ooit is. Dit volgens een artikel dat gisteren op CoinDesk verscheen.

Reacties van Bitcoiners uit het Midden-Oosten

Rami Mohammad Ali, een Bitcoin-miner en handelaar in het Palestijnse gebied van Oost-Jeruzalem, zei dat de verkoopkant van de lokale peer-to-peermarkt opdroogde en dat de koopkant in maart explodeerde.

Tot dusver heeft hij in totaal 30 Bitcoins verkocht aan 90 klanten. Dat is een aanzienlijke stijging vanaf september 2019, toen hij zei dat hij ongeveer 20 Bitcoins per maand verkocht aan 50 klanten.

Hij gaf aan dat de aantrekkingskracht, van het aanhouden van waarde in Bitcoin, is dat mensen toegang hebben tot het geld wanneer ze het nodig hebben.

Dit lijkt in de hele regio waar te zijn. Een anonieme Syrische handelaar met familie in Libanon zei dat kleine Libanese ondernemers moeite hebben om hun facturen in het buitenland te betalen. Dus, onder de weinige Libanezen met familie in het buitenland en de nodige computervaardigheden, kopen sommigen nu lokaal Bitcoin met contant geld en liquideren het in het buitenland, via vrienden en familie, om hun facturen te betalen.

Sommige Bitcoin-handelaren in het Midden-Oosten meldden zelfs dat relatieve nieuwkomers snel leren en deze week op zoek zijn naar Bitcoin, omdat de wereldwijde prijzen dalen.

Ondertussen zei een anonieme Iraanse Bitcoiner in Teheran dat mensen nu “de neiging hebben om hun bezittingen te houden in goud, dollars en vastgoed, plus een beetje Bitcoin.”

Hij ging verder met:

“Bitcoin is een revolutionair product, maar het heeft nog een paar revoluties nodig. In het verleden dachten mensen dat Bitcoin een nieuw type oplichting was. Nu is Bitcoin meer vertrouwd.”

Een anonieme Bitcoin-handelaar in Jemen zei dat ongeveer vijf burgers elke maand een kleine hoeveelheid Bitcoin blijven kopen. De Bitcoin-markt in Jemen is veel kleiner en stiller dan de meeste in de regio vanwege de wijdverspreide censuur van telecommunicatie-netwerken. Maar er is belangstelling onder de lokale bevolking die kennis heeft van informatica.

Hij ging verder met:

“Als ik over de mogelijkheden beschikte als in ontwikkelde landen, zou ik op dit gebied grote vooruitgang hebben geboekt. De meeste bedrijven die wereldwijd handelen … sluiten Jemen uit.”

Hij zei dat hij hoopt dat mensen in Jemen toegang krijgen tot crypto-markten voor handelsmogelijkheden. Maar, voegde hij eraan toe, oorlog is de grootste belemmering voor de acceptatie van Bitcoin in zijn land, vanwege sancties. Vanwege zorgen over de compliance zei hij bijvoorbeeld dat mensen in Jemen geen wallets kunnen downloaden via Google Play.

De impact van de sancties

Het analysebedrijf Gate Trade schat dat er nu meer dan 30 Iraanse bedrijven zijn die Bitcoin gebruiken in plaats van fiat, voor grensoverschrijdende deals. Maar een woordvoerder van Gate Trade weigerde te specificeren welke bedrijven, omdat de grootste belemmering voor de acceptatie van Bitcoin in het Midden-Oosten internationale sancties lijken te zijn. Crypto-nieuwsgierige burgers worden uitgesloten van het systeem als bijkomende schade van de sancties.

Jemen biedt bijvoorbeeld een microkosmos van de wereldwijde uitdagingen waarmee burgers worden geconfronteerd als zij gebruik maken van gedecentraliseerde monetaire netwerken.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!