Altcoin

Altcoin seizoen van 2017, gaan we nooit meer terug zien!

Wie eind 2017 actief naar de cryptowereld keek, herinnert zich de grootste en gekste altcoin stijgingen uit de geschiedenis van crypto. Bijna elke altcoin steeg in waarde met enkele honderden of zelfs duizenden procenten. Het was een paradijs voor crypto investeerders en nieuwelingen konden niet geloven wat ze zagen. Ik noem dat altcoin seizoen graag het seizoen van de ‘lambo’. Het was een periode waarin een ongetrainde aap geld had kunnen verdienen met het verhandelen van cryptovaluta. Het was verbazingwekkend mooi en ik mis het!

Wat hierboven beschreven is, klinkt als een sprookje. Het klinkt te mooi om waar te zijn. We weten allemaal dat sprookjes fictief zijn en dat is het verhaal hierboven ook. De mensen die vroegtijdig hebben geïnvesteerd zijn de grote winnaars. Maar waar iemand wint, is er altijd iemand die verliest. Mensen hebben verloren, heel veel zelfs. Bijna elke altcoin stortte in toen Bitcoin dat deed. Als je de top van een altcoin in januari 2017 had gekocht en de munt nog steeds vasthoudt, is de kans groot dat je 95% of meer verlies staat. Stel je voor dat je op 6 januari 2017 voor $10.000 aan zou Po.et tokens had gekocht en nu nog steeds de tokens in je bezit hebt. Dan zouden je tokens vandaag iets meer dan 110 dollar waard zijn. Als je zou kunnen zeggen dat het POE-token de enige token is die zo dramatisch aan waarde heeft verloren, dan zou het probleem relatief klein zijn geweest. Dit is echter slechts een voorbeeld en er zijn honderden soortgelijke gevallen.

De donkere kant

Ongelooflijk maar waar is dat de houders van POE-tokens nog steeds beter zijn dan velen anderen en nog steeds hoopvol kunnen blijven omdat het bedrijf nog steeds draait. Er zijn ook mensen die geïnvesteerd hebben in oplichterij door middel van valse ICO’s of mislukte ICO’s. Wat de waarde van hun investering aanvankelijk ook was, de waarde vandaag is een schokkende $0. Het altcoin seizoen met zijn ICO-gekte, lijkt achteraf voor velen helemaal niet zo geweldig te zijn. De beste website om te illustreren wat sommige mensen hebben meegemaakt is deadcoins.com.

Deadcoins.com is een website die een overzicht geeft van scams en ‘overleden projecten”. Helaas, telt het vandaag de dag 35 pagina’s met projecten die vermeende zwendel of mislukte projecten zijn. Wellicht kun je jezelf nu voorstellen hoeveel mensen geld verloren hebben door hun investeringen in cryptovaluta. Het feit dat de totale waarde van de marketcap aan de top meer dan 800 miljard dollar bedroeg en dat de waarde ervan, tijdens de recente dip, iets meer dan 100 miljard dollar is, laat niets aan de verbeelding over. De meerderheid van de mensen die laat in de wereld van crypto zijn gekomen, hebben veel geld verloren, zo niet al hun investeringen.

Aantekeningen zijn gemaakt, lessen zijn geleerd

Dan rest ons nog de vraag wat we hieruit geleerd hebben. Het lijkt er zelfs op dat het onzeker is wat we hebben geleerd. Wanneer het bekende altcoin seizoen terugkeert, is een van de meest gestelde vragen op crypto-Twitter en veel “influencers” hebben het begin ervan de afgelopen maanden meerdere malen aangekondigd. De mensen wachten wanhopig op de volgende kans om massaal te investeren in kleinere cryptocurrencies, in de hoop het winnende lot te kopen. Wat we hadden moeten leren, is dat je heel voorzichtig moet zijn met waar je in investeert. Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk wel.

Doe goed onderzoek voordat u iets koopt. Ontdek waar de projecten zijn geregistreerd, wie de teamleden zijn, welke evenementen zij hebben bijgewoond en wie hun kennissen zijn. Verzamel zoveel mogelijk informatie om ervoor te zorgen dat de kans dat je wordt opgelicht zo klein mogelijk is. Lees je in over hun tokenomics en wees sceptisch. Hebben ze echt een eigen token nodig of kan die worden vervangen door een andere valuta? Is dit project echt een oplossing voor problemen of is het een oplossing voor problemen die er eigenlijk niet zijn? Er zijn veel vragen te beantwoorden voordat je ergens in zou moeten investeren.

Pijnlijke dieptepunten en gestoorde hoogtepunten

Als we die vragen allemaal zouden gaan stellen voordat we iets kopen, of zelfs vragen als deze over onze huidig portfolio zouden gaan stellen, zouden we waarschijnlijk tot de conclusie komen dat de meeste van de utility tokens niet bruikbaar zijn. Daarom hebben ze geen reden om hun bestaan te rechtvaardigen. Als gevolg daarvan zouden volgens CoinMarketCap veel van de 2529 bestaande cryptocurrencies sterven. In het belang van de industrie zullen veel mensen nog meer geld verliezen. En ja, ik zei, in het belang van de industrie. De grootste ‘wash out’ van cryptoprojecten moet nog gebeuren. Alleen dan kan de markt zich verder ontwikkelen in de richting van volwassenheid en adoptie.

Met de onvermijdelijke dood van die projecten zullen veel investeringen verloren gaan. Door het verlies van projecten blijven we echter achter met een kleiner gezelschap van overlevers onder de projecten. Een betere selectie van kwaliteit, consistentie en vooral toegevoegde waarde.

Wat er van de totale marketcap overblijft, wordt opnieuw toegewezen aan die specifieke projecten. We zijn nu eindelijk aan de positieve kant van het verhaal aangekomen. Wat hier overblijft, zijn de succesverhalen: projecten die de ‘wash out’ overleefd hebben en nu blootgesteld zijn aan de wereld van investeerders en handelaren. Het geld zal zijn weg vinden naar die projecten, wat betekent dat de waarde van die projecten drastisch zal toenemen. De marktwaardes van de overlevende projecten zullen hoge niveaus bereiken die nog nooit eerder zijn gezien, en dan zullen we een nieuw soort altseizoen zien. Prijsverhoging gedreven door echt nut en toegevoegde waarde.

Moon en lambo’s

De moon- en lambo-cultuur in crypto, is minder populair geworden en de meeste mensen die in crypto waren om snel rijk te worden, hebben gecapituleerd. Veel altcoins zijn in de buurt van of op hun historisch dieptepunt en verschillende projecten hebben ofwel faillissement aangevraagd of hebben het gewoon opgegeven. Naar mijn verwachting, is de ‘wash out’ net begonnen. Tegelijkertijd brengt dit ons de kans van ons leven.

Het is duidelijk dat de blockchain in veel industrieën een doel zal dienen. Als je erin slaagt om de projecten te vinden die de ‘wash out’ zullen overleven, vind je je winnende loterij tickets. Vind de projecten die zullen overleven en je zult de maan vinden. We zullen geen 2017-achtig hoogseizoen meer zien, maar er komt een dag dat crypto echt adoptie zal zien en een select aantal altcoins zullen ROI’s hebben die je in je wildste dromen niet voor had kunnen stellen.

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN