Bitcoin Nieuws

CEO van gehackte Braziliaanse beurs bezit 25.000 BTC

Een nieuw gelekt belastingdocument, dat met Cointelegaph gedeeld werd, liet zien dat een CEO van een Braziliaans crypto-bedrijf, genaamd Grupo Bitcoin Banco, maar liefst 25.000 BTC opgegeven heeft. Dit terwijl het bedrijf aangeeft dat het niet in staat is om klantenfondsen te betalen door een vermeende hack.

Persoonlijke bezittingen

Het belastingdocument werd gedeeld door een persoon die dicht bij de belastingdienst van Brazilië, Department of Federal Revenue (RFB), staat en die om veiligheidsredenen anoniem wilde blijven.

Het document van Claudio Oliveira, de CEO van de beurs, is naar verluidt een aangifte over 2018. Hoewel het document authentiek is, is het niet mogelijk om te weten of de gerapporteerde cijfers juist of de meest recente zijn, omdat belastingaangiften in Brazilië door de persoon zelf ingevuld dienen te worden.

Ondanks het feit dat de belastingaangifte voor Oliveira’s persoonlijke fondsen is, vertelden juridische experts dat de Braziliaanse autoriteiten mogelijk de persoonlijke activa van de CEO in beslag kan nemen, om zo de schulden van het bedrijf te dekken. Wanneer de hack niet waar blijkt te zijn of de CEO fraude heeft gepleegd, is de kans op beslagname alleen maar groter.

De hack

In mei beweerde Grupo Bitcoin Banco dat het verstrikt was geraakt in een beveiligingslek en hierdoor zouden sommige klanten een verdubbeling van hun saldo zien. Hierdoor konden deze klanten geld opnemen dat niet bestond. De kosten van de vermeende hack zou zo’n €12 miljoen bedragen. Er is echter nog geen bewijs van de hack aangeleverd en het is dus maar de vraag of dit verhaal klopt.

Het bedrijf heeft echter in juli een regeling getroffen met één van de slachtoffers. De hoogte en details van deze regeling zijn niet bekend.

Dit was echter niet de enige rechtzaak waar het bedrijf bij betrokken is. Zo lopen er nu nog meer dan 200 rechtzaken, waarbij meer dan 20.000 slachtoffers betrokken zijn. Het bedrijf heeft eerder aangegeven dat het de fondsen niet had om de klanten terug te betalen. In augustus werd er zelfs een inval gedaan door de politie bij de beurs. Het doel was om zoveel mogelijk Bitcoins in beslag te nemen. Toen was echter nog niet bekend dat de CEO 25.000 BTC in bezig had.

Geen verband met elkaar

De beurs betoogt zelf dat de Bitcoins van Oliveira op geen enkele manier verband houden met de Bitcoins van GBB of de schulden aan haar klanten. In een verklaring aan Cointelegraph gaf een vertegenwoordiger van GBB commentaar op het belastingdocument:

“Er moet verduidelijkt worden dat de gegevens van een particulier totaal verschillen van die van een persoon die juridisch tot de groep behoort [Grupo Bitcoin Banco].”

Hoewel dit in feite natuurlijk klopt, is het niet ongehoord dat persoonlijke bezittingen in beslag genomen worden als er sprake is van fraude.

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN