ESMA

Europese digitale valuta wordt in oktober besproken

Tijdens een bijeenkomst van EU-ministers van Financiën in Helsinki vertelde de Franse minister Le Maire journalisten dat hij de haalbaarheid van een Europese publieke digitale valuta in oktober met zijn collega’s zou bespreken.

In reactie legde Charles Hoskinson, CEO van blockchain engineering startup IOHK, aan Cointelegraph uit dat een Europese digitale valuta een logische stap zou zijn:

“Het zou heel logisch zijn om een ​​nieuw type centrale bank te creëren met een digitale valuta erachter, omdat het gewoon gewoon zo veel nuttiger is. Het stelt de overheid ook in staat het belastingbeleid beter te controleren en af ​​te stemmen. Dus het feit dat je een enkele digitale europese norm voor Europees contant geld kunt maken en alle betalingen kunt digitaliseren, en je dan een hogere betrouwbaarheid krijgt omtrent je belastingbeleid, is erg aantrekkelijk voor politici en het is iets wat ze graag willen.”

Libra zet politici aan het denken

Het Libra project van Facebook heeft de afgelopen maanden digitale valuta’s onder de aandacht gebracht en niet alle reacties waren positief. Le Maire deelde zijn bezorgdheid dat Libra gepaard gaat met inherente risico’s voor consumenten en zelfs “de soevereiniteit van Europese staten.”

Dit omdat één van de belangrijkste voorsprongen van het voorgestelde stablecoin-initiatief van Facebook zijn bereik is. De social media gigant heeft namelijk het potentieel om zijn 2,7 miljard gebruikers aan te sporen om directe grensoverschrijdende betalingen via zijn platform te verzenden. Dit zijn momenteel erg kostbare en tijdrovende procedures.

Digitale Euro maar geen Libra

Gezien de opmerkingen van Le Maire om een Europese digitale valuta te ontwikkelen, is het niet verwonderlijk dat hij geen voorstander is van Libra. Le Maire heeft herhaaldelijk opgeroepen tot regulatoren om Libra’s lancering in de EU te blokkeren, en verklaarde dat hij van plan is om garanties van Facebook te vragen dat zijn digitale valuta niet zou worden gebruikt voor illegale activiteiten:

“We moeten ervoor zorgen dat er geen risico is voor de consument, het is onze rol als staat om consumenten te beschermen. […] Hierdoor kan Facebook weer miljoenen gegevens verzamelen, wat mij helpt in mijn overtuiging dat het noodzakelijk is om de digitale reuzen te reguleren.”

Le Maire gaf echter wel aan dat de EU haar huidige benadering van cryptocurrencies moet veranderen, waarin toezichthouders overwegen of ze crypto moeten classificeren als effecten, betalingsdiensten of valuta’s. Een woordvoerster van de Europese Commissie zei dat “met de openbaar beschikbare informatie over Libra het momenteel niet mogelijk is om te zeggen welke exacte EU-regels van toepassing zijn.”

Ondanks de negatieve opmerkingen van politici, heeft Duitsland een federaal blockchain-project, met als doel een e-euro te ontwikkelen als een stablecoin, die wordt beheerd en gereguleerd door centrale banken. Hoskinson vertelde Cointelegraph dat de staatsbenadering van cryptocurrency vaak zijn eigen specifieke behoeften en status weerspiegelt:

“Als je uit een Oost-Europees land komt, zoals Oekraïne, hebben stablecoins veel zin en zouden ze waarschijnlijk een wenselijke standaard zijn voor lokale valuta. Als je uit een sterk land komt, die de leiding heeft over dingen, zoals Frankrijk of Duitsland, dan is je positie waarschijnlijk om de status quo te handhaven.”

In een eerder bericht gaf de Duitse politici Thomas Heilmann zijn mening en gaf aan dat de economie momenteel goed wordt gecontroleerd door centrale banken en dat één sterke digitale valuta een monopolie zou kunnen creëren:

“Tot nu toe heeft de economie uitstekend werk geleverd bij het bestrijden van crises en inflatie met maatregelen van centrale banken. Zodra een digitale valutaprovider de markt domineert, zal het voor concurrenten behoorlijk moeilijk zijn.”

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN