Duitse minister

Duits parlement geeft antwoord op vragen over digitale valuta vanuit centrale banken

Het kabinet van Duitsland en de Duitse centrale bank Deutsche Bundesbank werken nauw samen omtrent kwesties met betrekking tot digitale valuta vanuit centrale banken (CBDC’s). Op 29 augustus publiceerde het Duitse federale parlement officiële feedback op een verzoek van de parlementaire partij de Free Democratic Party. Deze partij vroeg het kabinet om te antwoorden op zes vragen met betrekking tot CBDC’s in juli 2019.

De vragen & antwoorden

1. Is de federale overheid in gesprek met de Deutsche Bundesbank over digitaal bankgeld vanuit centrale banken?

De federale overheid wisselt regelmatig informatie uit met de Deutsche Bundesbank over de laatste ontwikkelingen in de betalingsindustrie, en dus ook over vragen met betrekking tot digitaal geld vanuit centrale banken.

2. Heeft de federale overheid enige kennis of kennis van de “concrete tests” en conceptuele beoordelingen van sommige centrale banken, die door de directeur-generaal van de BIS worden genoemd?

3. Heeft de federale overheid enige kennis of kennis van de “haalbaarheidsstudies” die door de directeur-generaal van de BIS worden genoemd, en “proefprojecten”?

a) Zo ja, welke tests en onderzoeken zijn er, zover u weet, uitgevoerd?

b) Zo nee, waarom niet?

Antwoorden op vraag 2 en 3:

Volgens een recente enquête van de Bank for International Settlements, een enquête over de digitale valuta van de centrale bank, is een groot aantal centrale banken met CBDC’s bezig. Meer dan 40% procent, van de 63 centrale banken die hebben deelgenomen aan de BIS-enquête, verklaarde dat zij ook technische experimenten of conceptuele tests uitvoeren of hebben uitgevoerd.

De motivatie om digitaal geld vanuit centrale banken te onderzoeken, en de aard van dergelijke conceptuele tests kunnen divers zijn en variëren van centrale bank tot centrale bank. Vaak gaat het vooral om het omgaan met nieuwe technologieën, zoals Distributed Ledger Technology (DLT), voor gebruik in betalings- en effectenafwikkelingssystemen.

De kansen en risico’s van DLT zijn specifiek voor de verwerking van effecten staan bijvoorbeeld in het gezamenlijke onderzoeksproject van de Deutsche Bundesbank met Deutsche Börse AG op de voorgrond (zie hier). Hier kunt u ook het eindrapport van het project “Blockbaster – Eindrapport” in het Engels vinden met verdere informatie over het project.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in begin juni van dit jaar de derde fase van een project gezamenlijk voltooid met de Bank of Japan, om de kansen en risico’s van DLT in betalings- en effectenafwikkelingssystemen te onderzoeken (voor meer informatie klik hier).

4. Heeft de federale overheid kennis of inzichten of centrale banken van plan zijn om een digitale valuta uit te geven? Welke centrale banken zouden dat zijn? Welke waarde hechten deze centrale banken aan de kennis of beoordeling van de federale overheid omtrent dit topic?

Het bovenstaande onderzoek van de BIS (BIS Papers nr. 101, verder met voorzichtigheid – een onderzoek naar de digitale valuta van centrale banken) heeft aangetoond dat 70 procent van de centrale banken op deze vraag reageerde. Slechts twee centrale banken hebben echter concrete plannen om een CBDC uit te geven. Alle andere centrale banken handelen theoretisch of binnen het kader van pilot-experimenten.

Binnen de Europese Unie overweegt momenteel alleen Zweden om een CBDC uit te geven. Dit komt door de scherpe daling van het gebruik van contant geld en door de wens vanuit geldgebruikers naar een CBDC. Er is echter nog geen definitieve beslissing genomen in Zweden hierover.

Naast Zweden zijn er concrete plannen in Uruguay, met als reden de financiële inclusie van gemeenschappen zonder toegang tot het financiële systeem. Na een pilot is echter nog niet definitief besloten of dit zal worden geïmplementeerd.

De Chinese Centrale Bank heeft in 2014 een onderzoeksprogramma gelanceerd over de mogelijke uitgifte van een CBDC. Het is echter onduidelijk of het echt tot een lancering leidt.

Tevens heeft Venezuela in 2018 een digitale staatsvaluta, de “Petro” uitgegeven, echter zijn hier nog steeds geen transacties mee uitgevoerd (klik hier voor een interessant artikel over de Petro).

5. Hoe beoordeelt de federale overheid de centrale banken als het gaat om de uitgifte van CBDC’s en omtrent kredietverleningen?

In de vorige theoretische discussies binnen het Eurosysteem speelden de mogelijkheid om centrale banken leningen te laten verstrekken aan niet-banken. Hier speelt in verband met de uitgifte van digitaal geld van centrale banken maakt niet uit.

6. Welke voor- en nadelen of welke kansen en risico’s zouden moeten worden overwogen in de discussie over CBDC’s, vanuit het oogpunt van de federale overheid?

Bij de bespreking van CBDC’s moet altijd rekening worden gehouden met een groot aantal potentiële kansen en risico’s. Deze worden in de volgende artikelen besproken.

  1. Bijlage 1.
  2. Bijlage 2.

CryptoBenelux is niet verantwoordelijk voor eventuele vertaalfouten in het bovenstaande artikel. Wij hebben onze uiterste best gedaan om het zo goed mogelijk voor jullie te vertalen, echter kunnen en zullen wij op geen enkele manier verantwoordelijk zijn voor eventuele fouten in dit artikel.

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN