Waarom Bitcoin even interessant is als goud

Volgens sommige zogeheten Bitcoin-maximalisten is Bitcoin op weg om het goud van de toekomst te worden. Ze gaan zelfs zo ver te stellen dat de digitale munt na verloop van tijd de wereldreservemunt kan worden en dus de Amerikaanse dollar gaat vervangen. Maar waarom geloven ze daar in? En waarom geloven wij dat ze wel eens gelijk zouden kunnen hebben? We proberen het naar analogie van de eigenschappen van geld uit te leggen.

De definitie van geld

Een goed, materieel of immaterieel, dat (minstens) volgende drie functies vervult:

  1. Ruilmiddel: algemeen geaccepteerd dat directe ruil van goederen overbodig maakt
  2. Rekeneenheid: een uniforme maat voor koopkracht
  3. Oppotmiddel: een opslagmedium voor koopkracht, om waarde naar de toekomst over te brengen”

Op het vlak van ruilmiddel worden bepaalde eigenschappen gebruikt om soorten geld te vergelijken. We overlopen deze eigenschappen van de soorten geld – goud, fiat-geld (chartaal geld, ons huidige systeem)  en Bitcoin – aan de hand van onderstaande grafiek.

Deelbaarheid

In welke mate een geldvorm opgedeeld kan worden in kleine delen wat de bruikbaarheid in praktijk verhoogt. Een Euro kan opgedeeld worden in 100 eurocenten. Goud kan tot fracties van grammen worden gebruikt. Eén Bitcoin is onderverdeeld in 100 miljoen (100.000.000) Satoshi’s of Sats.

Transporteerbaarheid

Goud is in praktijk erg moeilijk te verplaatsen, zeker in grotere hoeveelheden. Fiat geld in zijn papieren of metalen vorm doet het beter, maar heeft ook z’n nadelen (volume, lage duurzaamheid). Fiat geld in digitale vorm van bankrekening naar bankrekening overschrijven duurt vaak nog enkele werkdagen om nog maar over internationale overschrijvingen te zwijgen. Bitcoin kan in de mate van minuten zonder grenzen overgemaakt worden van één persoon naar de andere zonder tussenkomst van andere partijen.

Duurzaamheid

In de papieren vorm is fiat geld weinig duurzaam want vergankelijk. Goud is quasi onverwoestbaar en Bitcoin is puur digitaal.

Veiligheid (moeilijk na te maken)

Goud en papieren geld zijn na te maken maar er zijn ook verschillende veiligheidsmaatregelen. Specialisten zullen altijd de nepversie kunnen onderscheiden van het origineel. Bitcoin is dankzij het netwerk van autonome Bitcoin nodes in het blockchain netwerk onmogelijk na te maken.

Aanvaardbaarheid

Het fiat geld uitgegeven door centrale banken worden door iedereen aanvaard. In theorie is goud dat ook maar in de praktijk ligt dat net wat anders. Je kan onmogelijk met een stuk goud bij de bakker terecht. Bitcoin wordt nog het minst aanvaard.

Schaarsheid

De schaarsheid van fiat geld is erg laag. Het kan überhaupt naar behoeve van de centrale bank bijgedrukt worden. Goud daarentegen moet nog steeds met veel mankracht en tijdsinvestering opgegraven worden. Maar hoewel er zonder twijfel maar een beperkte hoeveelheid beschikbaar is, worden er tot op de dag van vandaag nieuwe goudaders gevonden en stijgt de goudproductie jaar om jaar. In de broncode van Bitcoin staat geprogrammeerd dat er nooit meer dan 21 miljoen Bitcoin gecreëerd zullen kunnen worden. Vanaf het moment dat de eerste block gecreëerd is tot op dit moment zijn dat er iets meer dan 17,5 miljoen. Er wordt geschat dat de laatste Bitcoin in het jaar 2140 zullen gecreëerd worden. Bitcoin is dus erg schaars en daarbovenop is het perfect geweten wanneer en hoeveel er nog beschikbaar zijn.

Niet-souverein – Gecontroleerd door een overheid

Goud en Bitcoin scoren goed omwille van het feit dat geen enkele overheid ‘de baas’ is over deze geldvormen. Fiat geld is een zuiver overheidsmiddel en dus onder de volledige controle van overheden, ten goede en ten kwade.

Slim en gedecentraliseerd

Eigenschappen die enkel echt toepasselijk zijn voor Bitcoin. Slim want in de nabije toekomst zal het mogelijk zijn zogeheten smart contracts aan de Bitcoin blockchain (of sidechain) toe te voegen. De Bitcoin blockchain is gedecentraliseerd, wat wil zeggen dat ze niet op één locatie gecentraliseerd is, in tegenstelling tot b.v. gecentraliseerde servers van banken. Een gedecentraliseerd netwerk is daarom veel beter bestand tegen aanvallen van buitenaf.

Conclusie

Dat Bitcoin een moderne vorm van geld is staat buiten kijf. Maar wat ons echt overtuigd is de absolute schaarsheid ervan. Goud is een ontegensprekelijk waarde middel dat als geen ander de tand des tijds heeft doorgestaan. Al millennia wordt het gebruikt om waarde naar de toekomst te brengen. De 10 jaar sinds het bestaan van Bitcoin zijn daar quasi niets vergeleken bij. Er wordt ook wel eens gezegd dat Bitcoin erg volatiel is en dus weinig betrouwbaar om je financiële waarde in op te potten. Om af te sluiten geven we daarom nog even onderstaande grafieken mee die de waarde van goud en Bitcoin sinds zijn ontstaan weer te geven naast de waarde van goud. Iets om over na te denken!

Goudprijs vergeleken met de prijs van 1 BTC
Goudprijs door de jaren heen (sinds 1960)

Ben je nieuwsgierig naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!